Passive Woodline© Compact

Пасивна къща с дървена носеща конструкция

 • Специфична енергийна нужда за отопление и охлаждане: 14.8 kWh/(m2a), калкулирана с PHPP;
 • Обща енергийна нужда (отопление и охлаждане заедно с всички други битови енергийни нужди): 95 kWh/(m2a), калкулирана с PHPP;
 • Топлинен товар: 12 W/m2, калкулиран с PHPP.

Възможно ли е да се построи къща за няколко месеца, изцяло с екологични и възобновяеми строителни материали, която доказано да покрива изискванията на стандарта пасивна сграда и на квадратен метър да струва 1000 Евро, т.е. не повече средната цена на апартамент в блок в София? Може ли тази къща да разполага с всички задължителни елементи на комфорта и месечната сметка за енергия да е почти нулева? Възможно ли е всеки да получи този дом? Отговорът на тези въпроси е категорично положителен.

Разгледайте по-подробна информация и цени за строителството на обекта като изтеглите каталога на къщата.

Целта на проекта е да се докаже, че пасивното строителство е възможно в България и то на разумна цена. Съвместния проект на БГ Хаус и АРХЕ предлага удобство, високо качество и комфорт на обитаване, с минимални сметки за енергия. В Европа най-големият брой пасивни къщи са префабрицирани и с дървена носеща конструкция. У нас представата за този тип строителство е засега негативна, но с навлизането на пасивните сгради ще бъдат забелязани качествата и предимствата му. С нарастването на дебелините на изолациите, оттам и общата дебелина на стените, покрива и т.н. се достигат много по-високи параметри на топлоизолация, на звукоизолация и пожарозащита.

Това е самостоятелна еднофамилна къща, предназначена за четиричленно семейство. Представлява компактен обем с покрив със северно изложение. Разполага с два основни жилищни етажа. На приземния етаж са разположени: антре, тоалетна, преддверие със стълба, дневна с трапезария, кухненски бокс, килер, техническо помещение и пералня. Пред дневната и трапезарията е разположена обширна южна тераса на собствена конструкция над терена.
На първия етаж са разположени три спални (от тях спалня родители е със самостоятелна баня и самостоятелен дрешник), коридор със стълбище и втора баня.

Къщата е ориентирана към посока юг, където са разположени всички жилищни помещения, докато сервизните помещения и входа са разположени от към северната посока.

Конструкцията на сградата е изградена от префабрицирани сглобяеми дървени панели и изцяло дървени конструктивни елементи предварително заготвени в заводски условия. Стенните панели са съставени от носещи рамки обшити от двете страни с OSB плоскости, запълнени с минерална вата. Външните носещи елементи са с дебелина 20 см, с гипсокартонена предстенна обшивка 10 см в интериора запълнена с минерална вата, вентилируема дъсчена обшивка от сибирска лиственица по източната и западната фасада и вентилируема обшивка фиброциментови плоскости по южната и северната фасада. Вътрешните преградни стени са също предварително заготвени в заводски условия, обшити от двете страни с OSB плоскости, запълнени с минерална вата за постигане на добра звукоизолация между помещенията. Финиша от двете страни е гипсокартон.

Настилката по терасата е хоризонтална – от дъски от лиственица с отворена фуга. Дограмата е от PVC профили за пасивна къща с троен стъклопакет. Външната врата на главния вход е масивна, с допълнителна топлоизолация в сърцевината.

Жилищната сграда е проектирана според стандарта за пасивна къща на Passivhaus Institut – Dr. Feist, Дармщат, Германия и методиката PHPP (Passive House Planning Package).

Предвидени мерки за намаляване на консумацията на енергия и използване на възобновяеми енергийни източници:

 • Компактен обем на сградата;
 • Липса на термомостове;
 • Завишени стойности на изолацията на къщата:
  • Стени с U=0.116 W/m²K, изградени от предстенна обшивка с минерална вата 10 см, фасаден панел с минерална вата 20 см и вентилируема фасадна обшивка;
  • Покрив с U=0.095 W/m²K, с топлоизолация от стъклена вата 40 см;
  • Плоча на кота ±0.00 с U=0.125 W/m²K, с дървена подова конструкция положена върху стоманобетонова плоча с изолация от стъклена вата 30 см;
 • Високи нива на въздухонепроницаемост на сградата;
 • Прозорци от PVC със завишени стойности на топлоизолация с средно за целия прозорец U = 0.71 W/m²K;
 • Външна слънцезащита против прегряване на помещенията през лятото;
 • Контролирана вентилация на къщата. Принудително се подава пресен въздух към всяко жилищно помещение и се изсмуква отработен въздух от баните и кухненския бокс. Това предотвратява необходимостта от отваряне на прозорците за вентилация на помещенията през студената зима и горещото лято, като в помещенията ще се поддържа винаги пресен въздух, отговарящ на всички хигиенни изисквания. Въпреки това когато времето навън е комфортно можете да отворите прозорците си.
 • Компактна система за вентилация, БГВ и отопление на пасивна сграда.
 • Слънчеви колектори за битова гореща вода. Ще бъдат инсталирани 3 броя плоски колектори в система с компактната система за вентилация, БГВ и отопление.
 • Енергоспестяващи електродомакински уреди и осветление. Всички осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи, заложени са и LED осветителни тела. Пералнята и миялната машини са предвидени с вход за топла вода, произведена от слънчевите колектори.

Виж в страницата на „БГ Хаус“

Виж статия в сп. „Фасилитис“

Виж статия в сп. „Още за къщата“

Sq. Area: 198.9 m2
Designer: Студио АРХЕ
Design Team: арх. Георги Николов, Бошко Таков
Investor: БГ Хаус ЕООД, Брацигово
Construction: БГ Хаус ЕООД, Брацигово