Пасивна къща в Коматево, Пловдив

Квартал Коматево в Пловдив е с ниско застрояване с фамилни къщи, с обширни слънчеви дворове и гледка към Родопите. Там е разположен един от най-предизвикателните ни проекти, възложен на студиото от младо семейство от Пловдив със съвременни възгледи.

Това е модерна еднофамилна пасивна къща с просторна дневна, три спални, две бани, навес за 2 автомобила, сервизни и технически помещения, фитнес и складове.

Строителството й съчетава предимствата на стоманобетонната носеща конструкция с леките дървени конструкции, с които имаме вече богат опит за изграждането на цялата външна обвивка. Строителство без компромис с качеството, с най-икономични и в същото време екологични и безвредни материали. Комфортът на обитаване е изключителен, което се осигурява от дизайна на интериорите и на градината, които се сливат напълно през огромните прозорци с южно изложение и гледка към планината. Пасивната къща осигурява топлинен комфорт  през цялата година. Чистият въздух във всички помещения се осигурява от вентилационна система, която работи непрекъснато и съхранява огромни количества енергия чрез система за рекуперация с най-високата към момента технологично постижима ефективност.

Формите на къщата са прости, но замислени с прецизен и педантичен детайл, за изключително качество на изпълнение и дълговечност на всички компоненти на сградата.

Къщата няма сутерен, с което спестихме много излишни инвестиции в подземни стоманобетонни работи и тежки хидроизолации. Сградата е фундирана върху топлоизолация за пълно прекъсване на термомостовете към земята и винаги топъл през зимата под на дневната и трапезарията. В земетръсни райони това е иновативна технология постижима единствено с много внимание и инженерен професионализъм. Имаме опит с технологията благодарение на вече няколко реализирани обекта.

По фасадите са приложени топлоизолационни системи с мазилка с големи дебелини на изолациите в комбинация с вентилируеми обшивки от висококачествени фиброциментови плоскости. Окачени стъклени фасади с огромни тройни стъклопакети ограждат дневната от градината. В пасивната къща истинското отопление през зимата са нейните прозорци, през които слънцето загрява помещенията.

Топлата вода за домакинството е осигурена почти през цялата година от слънцето. Нуждата от охлаждане през лятото е неизбежна в горещия пловдивски микроклимат, но благодарение на активната слънцезащита е сведена до почти нулеви нива и се покрива от от малка термопомпа, която се използва и през критично студените дни през зимата за отопление. Къщата се нуждае само от 2367 kWh годишно за отопление, което прави 12 kWh/m2 за 202 м2 чиста използваема жилищна площ (без площта на стени, колони, стълби, щрангове, складове). По цени от 2015 г. това прави само по около 45 лева месечно. За охлаждане пък са необходими едва 682 kWh годишно, което прави 3 kWh/m2 или общо 130 лева за цялото лято. За сравнение, същата такава, но стандартна къща би имала нужда от поне 500 лева месечно за отопление и 750 лева за охлаждане за цялото лято. В същото време комфортът на обитаване не може да се сравнява при двата варианта.

Клиентът и ние сме напълно убедени в изключителните предимства на прилагането на стандарта Passivhaus, след като за постигането му за конкретния проект е нужна едва 7.5% допълнителна инвестиция сравнено с обикновеното строителство, като същевременно не се допускат компромиси с естетиката и др. Това е и причината преди повече от 5 години студиото да се откаже напълно от „обикновеното“ строителство в полза на немския енергиен стандарт. Ние, а и клиентите продължаваме да трупаме опит и удовлетворение от постигнатите резултати.

Sq. Area: 315
Designer: Студио АРХЕ
Design Team: арх. Георги Николов, арх. Бошко Таков
Investor: Частно лице