Защо в България няма построена пасивна сграда?

Защо в България няма построена пасивна сграда?

Достъпното пасивно строителство набира скорост и у нас

Коя е първата асоциация, която извиква понятието пасивна сграда? У нас това е: нещо интересно и непознато, много скъпо, сложно и оплетено, трудно постижимо, досега не е правено и няма да се появи у нас още поне пет години. Всичко това определено не е вярно, освен може би, че концепцията е нова и интересна. Защо тук все още няма построена пасивна сграда? Защо повечето ни съседи вече прекрачиха прага на пасивното строителство, а ние още сме в изходна позиция? Защо у нас все още има толкова малко информирани по тази тема хора и въпреки финансовата криза българската строителна индустрия не вижда потенциала за развитие в тази посока? Защо нашите политици не съзират енергийната ефективност като свой приоритет и смятат, че нова АЕЦ ще реши всички енергийни проблеми на България? Защо „нега-ватите” са понятие, за което ни говорят само външни специалисти? Действително ли е скъпа пасивната сграда?

Екипът на Студио АРХЕ, съвместно с БГ ХАУС – производител на висококачествени префабрицирани къщи си постави за цел разработването на нов проект за България, с който да отговори на всички поставени въпроси за пасивните сгради и да срути онези прегради, които съществуват у нас главно заради липсата на информация. Това е Passive Woodline© Compact – пасивна къща, калкулирана и проектирана по методиката PHPP, въведена от института за пасивни къщи в Дармщад. Целта на проекта е да се предложи продукт, който да струва на квадратен метър, колкото средностатистически апартамент в София, да бъде предложен много по-висок комфорт на обитаване, месечните сметки за енергия да са близки до нулевите, да се постигне изключителна бързина на изпълнение и строителството да е от изцяло екологични материали. Всичко това се постига лесно с префабрицирани конструкции. В този проект това означава дървена носеща конструкция, изпълнена в заводски условия, с най-високо качество и прецизност на изпълнението.

Представата за сглобяемото строителство у нас е за съжаление негативна. Това се дължи на липсата на традиции в дървеното строителство и благодарение на спомена за социалистическото производство на временни дървени постройки или бунгала. Затова първата идея за префабрицирана сграда в съзнанието на българина е: барака. В Европейските страни сглобяемото дървено строителство е отдавна масово и заема равностоен на масивното строителство дял. Разликата е, че там дебелините на стенните и покривните панели започват от 15 – 20 см. дебелина, с което се постигат много по-високи параметри на комфорт, за разлика от традиционните у нас дебелини от 8 до 10 см. Ограждащите конструкции в проекта на АРХЕ са с дебелини в пъти по-големи, изолационният слой е с дебелина от 30 до 40 см. В комбинация с висококачествени прозорци с троен стъклопакет се постига стандарта на пасивната сграда. В къщата няма предвидени радиатори.

Вентилационната система, която доставя пресен въздух в помещенията замества напълно конвенционалната отоплителна техника. Тази къща ще бъде пасивно затопляна от слънцето през зимата, защото всички помещения са ориентирани към южната фасада, а баните и тоалетните на север. Термалния и акустичен комфорт, както и винаги пресния въздух са категорично предимство за потребителя. Ориентировъчната цена за пасивната сглобяема къща, при това в завършен вид, от около 1000 EUR/m2 е напълно приемлива дори и доста атрактивна, съпоставяйки я например с тази за новото строителство в многоетажна жилищна сграда в гр. София. Голямо предимство е и фактът, че от първата идея до момента, в който потребителят ще получи ключа си, действието ще се развие за около 60 дни – времето за монтаж до завършен вид. За построяването й се използват единствено екологични материали, а дървесината се обработва с безвредни за хората препарати. За авторите на проекта, целта за пасивно строителство и то на разумна цена е постигната. Напълно възможно е и постигането на високото качество характерно за западните европейски страни с история в пасивното строителство. Всички необходими компоненти за изграждането на къща с почти нулеви, съгласно стандарта, сметки за електроенергия се предлагат на българския пазар. Има и квалифицирани подизпълнители за изграждане на сградните инсталации като специалната вентилационна система. Енергийният модел на този проект е изследван детайлно и доказано покрива параметрите на стандарта. Така къщата може да бъде сертифицирана като пасивна след построяването й. Не е за пренебрегване грижата за природата и в строителството. Въглеродните емисии, които спестява такава сграда са огромни. Всичко това се постига без екзотични и скъпоструващи технологии, а с прости пасивни мерки, професионален подход и щипка добър вкус.

арх. Георги Николов
„Студио АРХЕ” ЕООД

Списание „Фасилитис“, юни 2009 г.