Висок комфорт и енергийна ефективност на достъпна цена

Висок комфорт и енергийна ефективност на достъпна цена

Какво е луксозно строителство? Може би позлатени кранчета в банята или черен екзотичен гранит по пода? Авторите на Passive Woodline© Compact смятат, че луксът е именно топлинният и акустичен комфорт, чистият въздух и всичко това с изчезващо малки месечни сметки за енергия.

В Европа броят на построените пасивни къщи вече надвишава 10 000. С известно закъснение и доста бавно тази концепция за строителство на сгради навлиза и в България. Поради оскъдната информация за новаторския подход при изграждането им, в България за пасивните сгради се мисли като за твърде скъпи и непосилни за доходите на българския потребител. Или като неосъществими с технологичните възможности на местните строителни фирми. От друга страна, представата на българина за сглобяемите дървени къщи, може би с право до-скоро беше като за барака. Един от първите сериозни опити тези заблуди да бъдат опровергани е Passive woodline© Compact.

Целта на създателите на този проект – архитектите на АРХЕ, е да предложат продукт, достъпен за потребителите в България със средни и под средни доходи. Ориентировъчната цена от 1000 EUR/м2 в завършен вид на къщата, сравнена с пазарната цена на стандартните жилища, е най-малкото примамлива. A по-високото качество на крайния продукт надвишава значително това на средностатистическите апартаменти от новото строителство. Проектът е демонстрация на факта, че сглобяемото строителство е реално и постижимо в нашите пазарни условия и може да изведе качеството на българското строителство далече напред.

Параметрите на сградата за топлинна изолация и комфорт са неколкократно по-високи от нормативните, а акустичната изолация надвишава тази на масивното строителство. За първи път пасивните сглобяеми къщи предлагат дебелини на ограждащите конструкции няколко пъти по-големи от доскорошните дебелини на стените от 10-12 см. В този случай изолацията по фасадните стени е с дебелина 30 см, а по покрива 40 см.

Еднофамилната къща с дървена носеща конструкция се произвежда в заводски условия с много голяма прецизност и качес-тво при производството. До завършен вид се изработва за не повече от 60 дни. Използват се единствено екологични материали, а дървесината се обработва с безвредни за хората препарати. В интериора на къщата не са предвидени традиционните отоплителни уреди. Помещенията се отопляват основно чрез системата за контролирана вентилация. Комфортът на обитаване в тази къща ще бъде значително по-висок, защото в помещенията винаги ще има пресен въздух, с кон-центрация на CO2 постоянно под максимално допустимата. В обикновените сгради без вентилационна система тази концентрация често скача до нива няколко пъти по-високи от нормата. В пасивната къща са създадени условия да се избегне необходимостта от отваряне на прозорците в студените сезони на годината с цел опресняване на въздуха. Решени са проблемите с проникването на шум и прах. През пролетта, когато навън температурата е комфортна, чрез отварянена витрините се постига приобщаване на обширната дневна с терасата към двора. Тройните стъклопакети и специалните стъкла при допир не създават усещане за хлад или студ. Температурата на елементи, ограждащи дадено помещение е с не повече от 2 градуса по-ниска от тази на въздуха в помещението за разлика от обикновените сгради, където разликите са често повече от 5-6 градуса.

Не е за пренебрегване също, че собствениците на този тип къщи ще плащат минимални сметки за отопление, поне 10 пъти по-ниски от обичайните. През лятото икономии ще се реализират от липсата на необходимост от охлаждане на къщата. Външната слънцезащита не допуска прегряване на помещенията.

Енергийният модел на този проект е изследван детайлно и доказан със специализираната методика PHPP на Passivhaus Institut, Германия, и къщата може да бъде сертифицирана като пасивна при пострoяването й. Не е за пренебрегване и грижата за природата. Въглеродните емисии, които спестява една пасивна къща, са огромни.

В областта на Франкфурт онези, които започват да строят непасивна сграда, трябва да изтъкнат сериозни причини, за да получат от общината разрешение за строеж. Там казват, че единственият аргумент срещу пасивните сгради е липсата на здрав разум.

Списание „Още за къщата“, бр.7/2009