Стоматологичен център Duodent, пасивна сграда в Струмица, Македония

Стоматологичният център Duodent, разположен в застроена градска среда, ще бъде първата на полуострова екологична здравна сграда с консумация на енергия близка до нулевата.

Проектът за клиника в град Струмица, република Македония, решен в общ обем с жилищна част, бе истинско предизвикателство за нас. Това е първият проект на студио APXE за пасивна сграда със смесена функция – обществена и жилищна.

Интересно бе и желанието на клиента ни за дворно пространство за рекреация към жилищната част, което ние искахме да удовлетворим по най-добрия начин, но без да усложняваме функционирането на стоматологичния център. Ето защо предвидихме това озеленено пространство да се разположи на покрива на къщата, като по този начин да предложи необходимото пространство за уединение.

Връзката на къщата с „двора” на покрива се осъществява посредством атриумно пространство, което осветява сърцевината на къщата. Слънчевите лъчи достигат до основното антре на жилището, детската стая и коридора, който обединява всички помещения.

Формообразуването на сградата е провокирано от търсенето на съвременен градски дизайн. Използвахме стълбата, необходима за осъществяване на достъп до жилищната част на сградата на второ ниво, като формообразуващ елемент, който да разграничи двете функции, но в същото време, сградата да продължи да се възприема като едно цяло.

В обема на стоматологичния център, заемащ приземния етаж, са разположени шест самостоятелни стоматологични кабинета, приемна с чакалня и детски кът, стая за консултация, стая за персонал и различни технологични помещения.

Пред входа на клиниката е предвидена озеленена детска площадка.

В жилищния обем, разположен над стоматологията, са предвидени просторна дневна, кухня, трапезария с голяма тераса към нея, стая за гости, детска стая, родителска спалня с баня и дрешник, сауна, перално и складови помещения. Към дворното покривно пространство и в директна връзка с него е предвидено място за медитация и фитнес, разположено в обема на втория етаж в помещение с изцяло южно изложение.

Двете отделни функции на сградата – обществена и жилищна, имат собствени изисквания спрямо стандарта пасивна къща. За това бе необходимо изграждането на два самостоятелни енергийни модела.

Калкулираният резултат с PHPP за стоматологичния център е:

  • Специфичната нужда от енергия за отопление е 10 kWh/m2 годишно;
  • Нуждата от първична енергия за всички нужди е 120 kWh/m2 годишно,

а за жилището:

  • Специфичната нужда от енергия за отопление е 9 kWh/m2 годишно;
  • Нуждата от първична енергия за всички нужди е 59 kWh/m2 годишно.

Строителството започна през юни 2012 г.

Sq. Area: 450 m2
Designer: Студио АРХЕ ЕООД
Design Team: арх. Георги Николов, арх. Б. Таков, арх. С. Драганова, арх. Н. Стойчев
Investor: Стоматологичен център DUODENТ
Construction: Жикол ДОО