Пасивна къща Waterhouse, Благоевград

Студио АРХЕ преработва съществуващ проект на къща Waterhouse, разработен от Дизайн Студио – арх. Стойчо Манов, като разработва нова концепция и документация в работна фаза; проектира и ръководи строителството, по време на изпълнение с цел достигането на стандарта пасивна къща.

Новата енергийна ефективност на къщата е резултат от задълбочено проектиране и отчасти пълна преработка на първоначалния инвестиционен проект.

Къщата разполага със суперизолирана сградна обвивка с дебелини на изолациите над 30см, прозорци за пасивна къща със специални тройни стъклопакети със сертификат от PHI, въздухоплътна външна обвивка – тествана с Blowerdoor тест с резулат 0.1 h-1, вентилационна система с рекуператор и др. Данни от PHPP: годишна енергия за отопление след прилагане на всички мерки и компоненти за пасивна къща – 13 kWh/m2a; първична енергия за всички нужди – 47 kWh/m2a.

Виж презентация по време на 2ра Национална конференция „Пасивни сгради България“.

Waterhouse е първата построена, доказано пасивна къща в България с успешно проведен тест за въздухонепроницаемост „Blowerdoor“ и доказан с PHPP енергиен модел, отговарящ напълно на реализацията.

Sq. Area: 1000 m2
Designer: Студио АРХЕ ЕООД
Design Team: арх. Г. Николов, арх. Б. Таков, инж. З. Божилов, инж. А. Канева, инж. К. Тодоров
Investor: частно лице