Passive Woodline© Transform

„Passive Woodline© Transform” е вторият проект от поредицата за пасивни дървени сглобяеми еднофамилни къщи „Passive Woodline©”.

Проектът представлява еднофамилна двуетажна пасивна къща. Предназначена е за четеричленно семейство.

„Passive Woodline© Transform” може да се нарече „къща с характер”, поради прилагането на система от слънцезащитни панели, монтирани на южната фасада, които адаптират къщата към сезонните климатични промени. През горещото лято слънцезащитните панели са разгънати като по този начин предпазват къщата от прегряване. През студената зима панелите се сгъват, за да не засенчват прозорците на южната фасада и да позволят естественото затопляне на помещенията. Променливата нужда от слънцезащита през деня и през различните годишни сезони придава един динамичен и всеки път различен вид на къщата.

Разгледайте по-подробна информация и цени за строителството на обекта като изтеглите каталога на къщата.

Основни принципи, заложени в Passive Woodline© Transform:
  • пасивна
  • сглобяема
  • висок комфорт
  • високо качество
  • ниска цена
  • строителство за 60 дни
  • устойчиво строителство
  • съвременен дизайн
Защо сглобяема?

Стремежът към по-бързо, по-евтино, по-екологично и по-качествено строителство на пасивни сгради по света е дал своя резултат във все по-голямото навлизане на дървени носещи конструкции и префабрицирани строителни елементи. На родна земя, обаче, към префабрицираното пасивно строителство все още се гледа с недоверие.

Защо висок комфорт?

Основно качество на пасивната къща е комфортното обитаване. Температурата на ограждащите елементи на сградата е близка до температурата на въздуха в помещенията, което води до висок топлинен комфорт. Звуковият комфорт е резултат от по-добрите акустични качества на използваните ограждащи елементи в пасивната къща в сравнение с конвенционалната къща.

Защо високо качество?

Основното предимство на сглобяемото префабрицирано строителство е в предварителното производство на всички конструктивни и неносещи елементи на сградата в заводски условия. По този начин се предотвратяват грешки на строителната площадка. Предварителният процес на производство позволява висококачествена изработка на строителните елементи, което води до прецизно изпълнение на конструкцията и до по-високите естетически качества на сградата.

Защо ниска цена?

Средното оскъпяване на една пасивна сграда спрямо цената на сграда, отговаряща на европейските сградни норми е 10 ÷ 15%. Този процент се редуцира в случаите, в които пасивната сграда е префабрицирана. Себестойността на сградата в тези случаи може спокойно да достигне цени, близки до цената на традиционната сграда, която отговаря на сградните нормативи. При прецизно проектиране и разумно и контролирано строителство намаляването на себестойността на сградата без това да влоши качеството й става реалност.

Защо за няколко месеца?

Сглобяемото префабрицирано строителство, както и липсата на бетонови елементи, които изискват мокър и неекологичен строителен процес, позволяват строителството на обекта да се осъществи реално за няколко месеца.

Защо устойчиво строителство?

В процеса на проектиране на „Passive Woodline© Transform” са приложени методи и технологии за удовлетворяване на принципите на устойчиво строителство, които се характеризират в проектиране, строителство и експлоатация на сградите в хармония с природата.

Сглобяемото строителство дава минимален негативен отпечатък върху строителната площадка.

Дървото е екологосъобразен строителен материал, който е високо оценен от методиките на оценяване на устойчивостта на строителните материали. Поради тази причина дървото се използва както като конструкция, така и като неконструктивен елемент във вид на фасадни и покривни панели.

Предвидена е система за събиране на дъждовната вода и използването й за тоалетните казанчета и поливане на дворното пространство. В къщата има проектирана контролирана принудителна вентилация с възстановяване на енергията чрез топлообменник (рекуператор). Използвани са слънчеви колектори за битова гореща вода, енергоспестяващи електродомакински уреди и осветление.

Защо съвременен дизайн?

В представите на повечето хора сглобяемо дървено строителство не е синоним на качество и дизайн. Една от целите на проекта е да разбие негативната нагласа към този вид строителство.

Функционално решение:

Главният вход на къщата е от север. Предвидена е постройка за гараж и складово помещение, която също е в северната част на парцела.

Обширна дневна, трапезария и отделно кухненско помещение заемат южната част на първия етаж. От дневната има възможност за излизане на голяма южна тераса. В северната част на първия етаж са разположени антре със стълбище към втория етаж, тоалетна, перално, техническо помещение, килер (склад към кухнята). Горното ниво на къщата разполага с три спални помещения с южно изложение. Родителската спалня е с отделна баня. Предвидени са места за дрешници към всяка спалня.

Sq. Area: 212.2m2
Designer: Студио APXE
Design Team: арх. Георги Николов, Бошко Таков, Силвия Драганова
Investor: Студио APXE R&D