Две пасивни къщи в Драгалевци, София

Пасивни къщи в гората

Едва ли има човек, пребиваващ в центъра на голям, динамичен и шумен град, какъвто е София, който не мечтае за спокойствие и уединеност в дома си. Колко пъти ви е минавало през ума да емигрирате в най-близкото село, за да живеете в къща с двор, на който да тичат децата, а кучето да носи вестника до верандата всяка сутрин?

Проектът на Студио АРХЕ за две еднофамилни пасивни жилищни къщи в столичния квартал Драгалевци ще сбъдне мечтата на две семейства.

Двете сключено застроени къщи са разположени на наклонен терен в непосредствена близост до съществуваща борова гора. Инвеститорът, който ще бъде и строител на проекта, е убеден в бъдещето на енергоефективното строителство и в предимствата на стандарта за енергийна ефективност с най-високи изисквания, а именно немския стандарт пасивна сграда.

Пасивната къща е комфортния дом! Постоянният приток на пресен въздух в помещенията от специализираната вентилационна система за пасивни сгради предпазва обитателите от различни болести, свързани със застоялостта на въздуха. Няма го чувството на студ през зимата при преминаване от отопляемо в неотопляемо помещение, защото в пасивната къща всички помещения имат еднаква комфортна температура. Благодарение на слънцезащитата на прозорците, която задължително трябва да е външна, се избягва усещането за „стая – парник” през лятото. В пасивната къща липсват проблеми с теченията в помещенията и с конденза и появата на мухъл около прозорците и в ъглите на стаите.

Освен комфорта на пасивната къща, едно от най-големите й предимства е 10 пъти по-ниските сметки за отопление в сравнение със стандартното строителство в България.

Прочетете повече за пасивните сгради.

Достъп и функционалност

Къщите са ориентирани към посока североизток – юг. Пешеходният вход и автомобилният достъп до гаражите се осъществява от североизток от съществуващ черен път. Всяка от къщите има 2 жилищни етажа, сутерен и подпокривно пространство. Едната от къщите е разположена на 540 м2 площ на имота, има 4 спални помещения и РЗП = 332 м2, а другата – 410 м2 площ на имота, 3 спални помещения и РЗП = 294 м2. Просторните дневна и трапезария са с южно изложение и разкриват гледка към горската картина. От дневните помещения се излиза на обширна южна тераса, която прелива в дворното пространство.

Конструкция и материали

Жилищните сгради са пример за съвременна архитектура, постигната с традиционна строителни технологии и материали. Покривите, който израстват във височина с покачването на терена придават на къщите спокоен и хармоничен облик. Конструкцията на двете къщи е изпитана и добре позната за българското строителство – стоманобетонов скелет с тухлени стени. Използваните материали по фасадата – камък, дърво и мазилка, максимално доближават образа на къщата до природния облик на околното пространство.

Студио АРХЕ изготвя проект за строителство на фаза Технически проект, след което не се ангажира по-нататък в процеса по проектиране и реализация!

Sq. Area: 630 m2
Designer: „Студио АРХЕ“ ЕООД
Design Team: арх. Георги Николов, арх. Силвия Драганова
Investor: „Сигма – П” ООД
Construction: „Сигма – П” ООД