Проектът „Умни къщи” ще формира качествено ново потребителско търсене

Проектът „Умни къщи” ще формира качествено ново потребителско търсене

Господин Минев, една от най-новите ви инвестиции е в проектирането, изграждането и сертифицирането на селище „Умни къщи” край София. Ще бъде ли тя и една от най-мащабните в бизнеса ви?

Водещата идея в проекта не е комерсиална. Желанието ни е създадем качествено нов продукт, изцяло ориентиран към бъдещето. Някои от стандартите, които залагаме в него, вече се продават в част от европейските страни, но ще минат 5-10 години докато се наложат в ЕС като цяло. Осъществяването на проекта в България ще формира една нова ниша, която със сигурност ще промени пазара.

Проектът е рисков, защото към момента не отговаря на някакво конкретно потребителско търсене, а по-скоро ще формира такова. Опитваме се да образоваме нашите клиенти, да провокираме авангардни за момента и за бита ни мисли и нагласи.

Предизвикателството на начинанието изисква подобаваща реализация. Как избрахте архитекта, на който да доверите въплъщението на идеята?

Винаги съм имал късмет с хората. Случайно (а може би съвсем не толкова случайно) прочетох статията “Енергоефективна къща” на арх. Георги Николов в сп. „Още за къщата” и нещо ми подсказа, че трябва да се свържа с него. Оказа се, че това е правилният ход. Повече от година работим заедно. Арх. Николов обедини около себе си екип от млади специалисти с подобни нагласи и способности. Техническият проект е вече завършен и съм силно впечатлен от качество и прецизността, с които е направен.

Какво ще представлява микроселището „Умни къщи”?

Първото селище ще бъде разположено на около 12, 5 дка с 15 къщи – в три различни архитектурни проекта. Две от къщите ще бъдат напълно пасивни и ще бъдат сертифицирани от Passivhaus-Institut в Дармщат, Германия. Цялото им проектиране ще бъде по методиката на института. Останалите 13 къщи, които ние водим като нискоенергийни, ще са с много близки показатели до пасивните къщи.

Цялата концепция има екологичен ефект. В проекта са заложени енергоспестяване, пречистване и повторно използване на дъждовни води, компостиране на органични отпадъци…

Самата идея в най-развития й вариант ще касае следващото селище, където къщите вече ще бъдат енергийно независими, т.е. няма да се нуждаят от външни енергоизточници. Но дори и в първото селище при едно разумно използване на енергията, като не става дума за аскетизъм и лишаване от удобства, също я освобождават от зависимост от външна енергия.

Все още у нас битува представата, че пасивната къща е семпла и едва ли не грозна къща. Важно е хората да разберат, че не жертват в името на енергоспестовността нито уют, нито красота, а напротив- всички мерки в това отношение водят до по-високо ниво на комфорт. Трите ни типови проекта са много различни е всеки от тях е създаван с много внимание и мисъл за удобството на обитателите. Един поглед върху разпределенията веднага прави впечатление – всяка спалня разполага със собствен санитарен възел и дрешник . Родителската спалня винаги е на основния етаж. Във всички къщи има поне по един килер за продуктите, които не са за хладилник.

Позволяваме си да наложим, в добрия смисъл на думата, нашите виждания за нещата, това е част от концепцията. Те могат да бъдат приети от някои, от други – не. Но ние предлагаме всичко в много готов и завършен вид, който има много малко неща за довършване. Ако на човек му хареса това, което сме направили и закупи съответната къща такава, каквато е, ще може да се нанесе веднага и да живее без да разбере от неволите на новодомците. Освен всичко друго клиентът ще знае точно колко ще му струва къщата в завършен вид, което пък облекчава определянето на кредита, който ще ползва. Така ще се избегне разминаването, характерно при кредитирането на конвенционални жилища, където разходите за довършването и обзавеждането винаги излизат по-големи от предварително предвидените.

Ще предложим на фирми, занимаващи се с обзавеждане, аудиозвучаване и т. н. да направят демострационни къщи.

Освен жилищна среда, какво друго ще предложи селището?

Основно стандартни и универсални услуги – охрана, снегопочистване, градинарство и др. Няма да налагаме услуги, само охраната ще е задължителна. Предвиждаме селището да се менажира от специализирана фирма, но ако качеството на дейността й не отговаря на нивото, което ще изискваме, нашата фирма ще поеме управлението на имотите след продажбата им.

При всички случаи клиентът ще получи сигурност и услуги , които ще правят животът му по-лесен.

Какви хора очаквате да проявят интерес към начинанието и да станат обитатели на „умните” къщи?

Смятам, че клиентите ни ще са от средния и висш сегмент на средната класа – хора със собствен бизнес или много добре платени служители в големи компании. Бих искал да има възможност за подбор на купувачите, респективно хората, които живеят заедно. Надявам се да се сформира едно микрообщество, обединено от идеята на микроселището.

Наистина проектът е иновативен, особено за България. Как ще се отрази това върху цената, която обитателите му ще трябва да заплатят, за да се сдобият с къща от бъдещето?

Независимостта, която жителите на селището ще получат, няма цена. А ние осигуряваме една относителна енергийна независимост .

В момента се изчислява себестойността на проекта, която ще бъде относително по-висока от колкото при традиционното строителство. На база на нея ще се мисли за пазарната цена. Ще имаме много реалистични критерии при формиране на крайната цена. Едно е сигурно,че за парите, които клиентът ще плати, ще получи много повече къща, отколкото при конвенционалното строителство, където ще даде своя дан за печалбата на инвеститора. Пародаксално ще се окаже, че къщите, които ще строим, ще излязат по-евтини от останалите, защото за парите, които клиентът плаща, получава много повече, в сравнение със стандартните случаи.

Решили сме да направим чудесен продукт, в който да вложим възможно най-качествените материали. Всички те, както и системи, които ще бъдат заложени, са избирани без компромис.

„Умни къщи” не е масов, а бутиков продукт от много високо качество. Важното обаче е, че всяка от тези къщи се изплаща, докато конвенционалните ще генерират разходи и в бъдеще, когато чисто законодателно ще бъде наложен нов стандарт за изолациите например.

Какво ви накара точно сега да се захванете с тази инвестиция?

С всичко, което съм се занимавал в областта на бизнеса, съм бил един от първите в страната. Винаги съм се опитвал да гледам в бъдещето, доколкото това е възможно и съм убеден, че успешният бизнес съпътства именно тези, които живеят не само в настоящия ден, а гледат далновидно дългосрочно.

Комфортът е водещият критерий в проекта

Арх. Николов, съществува ли необходимото в България, за да се осъществи напълно и без компромиси авангардния замисъл за комплекса „Умни къщи”?

Повечето неща са проектирани така, че да могат да се осъществят. Не сме залагали на „сюжети” от фантастиката. Всеки от трите типови проекта за къщите разчита на традиционна строителна технология. „Закачките”, по-специфичните моменти са малко. Например при пасивната къща, където за да се постигне добра изолация е необходимо стените да са много дебели, сме прибягнали към използването на леки сандвич панели, заготвени в заводски условия. Всичко останало е традиционно. Изключение правят само дебелините на изолациите. Ако обичайно имаме 5-7 см изолация, ние я правим 15, 20,30,40 см в зависимост от конкретното предназначение. В пасивните къщи къщи например изолацията на покрива е 40 см, а при нискоенергийните – 25 см.

В България според нормативните наредби проектирането на вентилация в жилищните сгради не е задължително, то е изискване за общественото и промишленото строителство. Но ние го правим за всички сгради в селището. Това не означава, че прилагаме нещо непознато, просто трябва да се изгради в жилищна сграда. От вентилационната система, която е най-сложната, говорейки за пасивна къща, у нас липсва единствено един тип топлообменник, но с контактите, които натрупахме и широкия кръг от доставчици и производители, с които сме коментирали, можем да го намерим и в чужбина.

Работим основно с фирма Рехау, която има широк спектър от продукти, свързани със сградните инсталации и с фасадите. Те предлагат и подходяща система за остъкляване на пасивната къща. Тази система е сертифицирана в Passivhaus-Institut, чиято методика следваме. Все още не сме решили проблема с тройните стъклопакети при пасивните къщи, които трябва да са с много високи Ug стойности. Но ако в процеса на работата не се появи фирма в България, която може да ги произведе и сертифицира, ще ги поръчаме в чужбина.

В момента обсъждаме как да подберем строителите и как трябва да се контролира стриктното следване на технологиите и методологиите, за да се постигне очаквания краен резултат. Убедени сме, че трябва да се вложи нещо повече от стандартния подход.

Споменахте три типа къщи. Бихте ли представили всеки от тях, както и комплексът като цяло в архитектурен план?

Тип А и С са нискоенергийни къщи, а тип В са две пасивни къщи. Най- широко популярната – и заради по-традиционни си облик, и заради жилищната площ е къщата тип А. Тя разполага с 250 кв.м площ за обитаване, 600-700 кв.м двор, 2 гаража. Всяка от трите спални е със самостоятелна баня и дрешник, а в останалата част на къщата ще има всичко необходимо за комфорта на всяко семейство. Годишното потребление на енергия е 40-50 кВч/кв.м годишно, докато при пасивните къщи то е не по вече от 15 кВч/кв.м годишно.

Къща С следва същия стандарт, но е предназначена за по-различен потребител. Тя е на две нива, макар че изглежда като едноетажна. На долното ниво е разположено самостоятелно студио със собствен вход. Ползвали сме осмоъгълна форма, дългогодишна мечта на инвеститора, позната от фън шуй, т.нар. ба-гуа. Радиалното разпределение на помещенията е практично и осигурява бърз достъп до всяко от тях. Дневната е разположена в центъра, който пък е отворен на юг, за да може да влиза слънчева светлина. Височината на помещението е 5 м, но се оформят много интересни пространства и в хоризонтална посока.

Пасивната къща е най-голямата и най-ексклузивната. Тя ще бъде първата по рода си. Ще е проектирана, построена и сертифицирана по методика на Passivhaus-Institut, Дармщат. Много хора твърдят, че създават пасивни къщи, но ние решихме да го направим както трябва и да сертифицираме нашата пасивна къща.

Пасивната къща е с площ 450 кв.м, с 4 спални, с по-широки пространства и повече помещения с специализирани предназначения. Приложени са нетрадиционни похвати, познати в Западна Европа, по-специално в Германия и Австрия, за различни сценарии въздухообмен и естествена вентилация, заедно с принудителната. Идеята е при много горещо лято или много студена зима всички прозорци да са затворени, но с работещата вентилационна система се вкарва пресен въздух с идеални качества с оглед на санитарно-хигиенните изисквания.

Пасивната къща е с най-интересни и закачливи моменти в концепцията и това е така, защото ще бъде първата по рода си у нас.

Някои от къщите А са с изложение север/юг. Отворите във фасадата са ориентирани така, че да се печели максимално количество слънчева енергия. Друга част от къщите са с изложение изток/запад, но отворите са проектирани отново към добрите изложения. Пасивната къща пък е издължена в посока изток-запад, за да има дълга южна фасада.

Общото за трите типа е, че няма дори и минимално разхищение на площ и функцията е водещия критерий.

В селището хората ще живеят заедно, индивидуални огради на имотите няма да има, а заграждане ще има само по външния контур. Ако някой от живущите иска да се отдели, ще може да го направи само чрез ограда от жив плет или други високи растения. Поддръжката на общите пространства и на личните дворове ще бъде поверена на мениджмънта.

По отношение на електрозахранването са направени разчети, които осигуряват с енергията от фотоволтаиците домакинствата, така че да могат да покриват основните си енергийни нужди. Отделено е специално внимание на осветлението. То ще включва кръгове от LED осветление, което е най-енергоспестяващото. Ще бъдат използвани фотоволтаични системи и за акумулиране на енергия в акумулатори, за да постигнем почти пълна независимост от мрежата. Така ще осигурим независимо и гарантирано осветление.

Битовите води ще се пречистват в собствена пречиствателна станция, а дъждовните води ще се събират и използват за тоалетните казанчета, което постига съществена икономия в разходите за вода.Дъждовната вода ще бъде използвана и за поливане на тревните площи в селището.

Защо нарекохте селището „Умни къщи”?

Случи непредвидено и доста спонтанно. Но сега вече всички сме на мнение, че названието е много подходящо. Както казват и за хората – „дойде си с името”

В трите типа къщи е заложено интелигентно управление на системите. В тип А и С има интересна система за контролиране на крайните точки в електросистемата – отопление, осветление, като могат да се контролират чрез силнотоковата система “In one” на Legrand. Тя позволява програмиране на различни сценарий за управление на къщата.

Къщите тип Б ще бъдат оборудвани с пълна билдинг мениджмънт система, която ще следи за функционирането на различните системи – вентилационна, отоплителна, осветителна, аудио и т.н. Това ще бъде върхова точка в автоматиката в битов план.

Наистина ще се използват много като брой и като нововъведения технологии, но това по никакъв начин няма да направи животът на обитателите по-тежък. Почти всички процеси са автоматични и не изискват специални умения.

Списание „The Building“ бр.6/2008