Построиха първата Плюс Енергийна сграда в България

Построиха първата Плюс Енергийна сграда в България
Преди понятието „почти нулево енергийна сграда” да навлезе в българското законодателство за енергийна ефективност, първата „плюс енергийна къща” в страната ни е вече реалност.

Какво означава „плюс енергийна сграда”?

Това е сграда, която генерира повече енергия, от колкото консумира. Да, това е възможно.

Семейната къща е разположена сред планинските склонове на Витоша, на входа на селището Делта Хил в непосредствена близост до с. Кладница, Перник. Висок клас на енергийна ефективност, екологичност и устойчиво развитие са основните принципи, които са заложени още в планирането на „плюс енергийната къща”. Базирайки се на тях, проектът намира своето балансирано решение за разположение на едроплощната едноетажна сграда в зеления околен пейзаж без да изглежда чужда и излишна там.

Къщата с разгъната застроена площ от 970 м2 е изградена от носещ стоманобетонов скелет и лека сградна обвивка от екологична дървена конструкция. В строителството са прилагани местни екологични материали като дърво и камък. Жилищната част на сградата е разположена върху гараж, който е вкопан в скалистия терен. Отопляемата част на жилището е отделена от неотопляемия гараж и сервизните помещения, за да се избегнат редица технологични проблеми и термомостове.

Приложени са множество мерки за осигуряване на енергийна ефективност, здравословна среда, екологичност и комфорт от най-висок стандарт. Преобладаващите южни витрини са снабдени със слънцезащитна система от външни ламелни щори и тенти, които предпазват помещенията от прегряване през лятото. Вложените прозорци с троен стъклопакет и дебелата изолация на сградната обвивка допринасят за повишаването на енергийната ефективност. Високото ниво на въздухоплътност, резултат от проведения Blower door тест, е постигнато чрез проектиране на множество детайли и стриктен контрол за тяхното изпълнение по време на строителството. Качеството на вътрешния микроклимат и осигуряването на здравословна среда се осигуряват от контролирана вентилационна система с рекуперация.

Къщата отговаря на международния стандарт за енергийна ефективност – „пасивна сграда”, който осигурява много нисък разход на енергия. Само 12 kWh/m2 е нуждата от енергия за отопление и охлаждане, което е около 10 пъти по-малко в сравнение с консумацията на една средностатистическа жилищна сграда в България. Чрез достигането на толкова нисък разход на енергия стъпката към „плюс енергийна сграда” е много малка, разказват проектантите.

„Енергийната ефективност в сградите означава качество на строителството и на вложените материали, което в България е трудно постижимо. Поради тази причина е необходимо да има строг контрол и организация по време на строителния процес.” – разказва арх. Георги Николов от Студио APXE, което отговаря и за мениджмънта на строителството на „плюс енергийната сграда”.

Допълнителната енергия на къщата в Кладница се генерира от изградената фотоволтаична покривна система състояща се от 50 панела с 12,25 kWp обща инсталирана мощност. Централата осигурява необходимата енергия, от която сградата има нужда, а именно 38 kWh/m2 годишно за всички нужди на сградата – отопление и охлаждане, топла вода, осветление, домакински уреди. Генерираната енергия от 52 kWh/m2 годишно се складира в батерии, като излишъкът през летните месеци бива изпращан по електрическата мрежа. Фотоволтаичните панели не са единствения принос към приложението на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в сградата. Отоплението на басейна през лятото се поддържа от 12 бр. слънчеви колектори за топла вода, а през студените месеци те служат като допълнително подпомагат отоплителната система с топлоизточник – котел на пелети. Използването на биомаса е още един принос към екологичността на сградата.

Строителството продължава по-малко от година и половина, а строителната стойност на къщата възлиза на 953 €/м2 – сума, която APXE успява да оптимизира въпреки високото качество на вложените материали и системи и множеството допълнителни, но незадължителни за енергийната ефективност, изисквания от висок клас. Капиталовложенията, нужни за достигане на стандарта „пасивна сграда” са изчислени на общо 5,93% от общата стойност на сградата, а за достигане на плюс-енергиен баланс са нужни още 3,31% т.е. 9,24% общо. Това определено превръща къщата в една икономически оправдана инвестиция и разбива един от митовете, че пасивните сгради са толкова скъпи, че никой не може да си ги позволи.

Според арх. Георги Николов сградите на бъдещето трябва да са комфортни, да осигуряват радост и здравословна среда за живот на своите обитатели. Това би било постижимо единствено благодарение на прилагане на най-напредничавите международни екологични и енергоефективни стандарти.

Информация за проекта:

Местоположение: селище Делта Хил, с. Кладница, гр. Перник

Проект: Студио APXE

Проектантски екип: арх. Георги Николов (водещ архитект), арх. Силвия Драганова, арх. Бошко Таков

Инвеститор: частно лице

Тип сграда: еднофамилна жилищна сграда с отделен апартамент

Тип конструкция: смесена – носеща стоманобетонова скелетна конструкция с лека дървена сградна обвивка.

Чиста отопляема площ: 416 м2

РЗП: 971 м2

Мениджмънт на строителството: Студио APXE

Награди: Isover energy efficiency the best of awards

Строителство: КВ Инженеринг; Шлос; Ен Джи Технолъджи, АБиЮ Инженеринг, Бултерм, Мухарски, Ди Ес Ви Груп, Сити Билд Студио, Филкаб и други

продължителност на строителството: май 2012 – септември 2013

снимки: Мисирков/Богданов

Светла Добрева
в. Строителство Градът, 17-23 март 2014