Пасивна къща в местност Киноцентъра

Един от най-специалните ни проекти за пасивна къща ще бъде построен в местността Киноцентъра в София, кв. Драгалевци. Проектът залага на пълно господство на естествените материали, хибридна носеща конструкция от стоманобетон и дървесина. Плътните фасади са окачени, със скелет от гредички от LVL с редуциран термомост, с помощта на които външните стени имат дебелина като на стандартна къща. Това е най-мощно остъкленият ни проект до сега. Наложиха го по равно страхотните гледки наоколо и нуждата от още по-големи прозорци за повишаване на комфорта и енергийната ефективност.

Сградата е на три етажа, без сутерен. На първият етаж е разположена обширна дневна с кухня и трапезария в общ обем. В северо-западната част е разположена стая за гости или възрастни хора. На този етаж има баня с тоалетна, сауна и техническо помещения. На втория етаж се намират 3 спални с 2 бани, техническо и сервизно помещения. На панормания подпокривен етаж се намира студио за почивка, от което се откриват фантастични гледки във всички посоки и най-вече към зелените склонове на Витоша.

Както всяка пасивна къща, този обект има общообменна вентилационна система за всички помещения. За поддържане на комфорта има предвидена термопомпа с буфер и конвектори в помещенията. Мощна слънчева инсталация с плоски колектори загрява басейна, а през зимата чрез топлообменник към буфера – къщата. В дневната има предвидена камина със специални изисквания за пасивна къща – с основна функция естетическа наслада, без връзка с отоплението. По всички ослънчени прозорци има външна слънцезащита с ламелни щори.

Покривът и фасадните ламаринени обшивки с в изпълнение прав фалц от титанцинкова ламарина. Дъсчените обшивки по фасадата и декингите са от термо-дървесина. Най-силно в облика на къщата се открояват мощните дървени конструкции на навеса. Те са изпълнени с високоякостни лепени греди, импрегнирани автоклавно.

Къщата разполага с всички съвременни системи за контрол и автоматизация, система за пожароизвестяване, СОТ, видеонаблюдение и други.

Поради неналичието на улична канализация, е изградена локална пречиствателна станция в комбинация с резервоар за пречистената вода.

Обектът е в процес на строителство.

Разгъната площ: 439 м2
Проектант: Студио АРХЕ ЕООД
Екип: арх. Георги Николов
Инвеститор: Частно лице