Пасивна къща в Княжево, София

Това е един от най-предизвикателните ни проекти през 2018 г. Причината е трудния за овладяване стръмен терен, на който до скоро е съществувал изоставен строеж. Към този фактор беше добавено и много специфичното, а на моменти неочаквано и често променливо функционално задание на клиента. В крайна сметка успяхме да достигнем до онова решение, което балансира добре изискванията на възложителя с даденостите на парцела, в едно с вписването в изключително тясната бюджетна рамка.

Въпреки, че вероятно не бие на очи, това е една доста голяма еднофамилна къща, с площ от около 700 м2. Разполага с гараж за 4 автомобила, фитнес зала, обширна дневна, библиотека, кът за детски игри, 3 спални, обособен отделен апартамент, общо 5 санитарни възела, лятна кухня с обширни тераси.

Архитектурното решение е изградено на принципа на вграждане на обемите в терена с опростяване и не-надребняване на външната повърхнина. От друга страна стремежът беше да бъдат използвани малко изразни средства и фасадни материали. Както и в други наши проекти, заложихме на естествените и най-дълговечни материали: видим бетон, дървесина, титанцинкова ламарина, прозоречни системи с върхови параметри.

Комфортът на обитаване остава приоритет за нас и компромиси с него не сме правили. В тази посока енергийната ефективност по стандарт пасивна къща е рутинна практика при нас. Надграждаме я с много внимание към факторите: естествена осветеност при най-добро изложение и гледка към Витоша. Топлинния комфорт през зимата и през лятото е гарантиран с оптималното остъкляване на обемите и с правилно интегрираната слънцезащита на всички прозорци със слънчево греене.

Този проект е с един от най-оптимизираните бюджети за строителство в нашето портфолио. Зададена ни беше традиционна конструкция от монолитен стоманобетон, с познатите тухлени зидове. В едно с работното проектиране проведохме търг за избор на доставчици и строители, който завърши с крайна себестойност на проекта от 657 Евро/м2 до пълна завършеност на сградата (не се включва само вътрешното обзавеждане). Това е голям успех за нас предвид високото качество на заложените материали и системи, а от друга страна предвид факта на относително големия процент на подземните площи.

Студио АРХЕ е проект мениджър на изграждането на обекта в едно с контрол на качеството и приемане на извършените работи. Обектът е успешно завършен през 2022 г. и приет в експлоатация.

Площ: 700 м2
Проектант: Студио АРХЕ
Екип: арх. Георги Николов
Клиент: Частно лице