Пасивна къща в Банкя

Студио АРХЕ проектира и ръководи строителството на еднофамилна пасивна къща в Банкя със силно оптимизиран бюджет на изпълнение.

Къщата се намира в квартал Бели Брег, на равен терен.  Сградата е на 2 етажа, без сутерен и разполага с обширна дневна с трапезария и кухня, 5 спални, 4 бани, технически и сервизни помещения и гараж за 2 автомобила.

Конструкцията на сградата хибридна – традиционна вертикална носеща конструкция от стоманобетон и изявен в интериора дървен покрив с двойна конструкция с голяма дебелина на топлоизолацията.

Външната обвивка е съставена от тънък тухлен зид и мощна изолация от EPS. Покривът е с тъмно сиви плоски керемиди, които добре са балансирани с антрацитните ламаринени обшивки по бордовете. Верандата е продължение на дневната към двора и е с настилка от дървен декинг. През лятото верандата се засенчва чрез моторизирани тенти на самостоятелна стоманена конструкция, която е отделена от сградата без термостове. През зимата сенниците се прибират в кутия, като по този начин за постигане на висок комфорт и енергийни печалби допускат слънчевата светлина в дневната.

Къщата разполага със собствен водоизточник с филтрационна инсталация, който единствен захранва обекта с питейна вода.

 

 

Къщата е успешно построена, тествана с Blowerdoor n50 тест и приета от клиента за експлоатация.

Разгъната площ: 380 м2
Проект: Студио АРХЕ
Екип: арх. Георги Николов
Инвеститор: Частно лице