Арх. Георги Николов: Нискоенергийните и пасивни сгради са необходимост у нас

Арх. Георги Николов: Нискоенергийните и пасивни сгради са необходимост у нас

Арх. Георги Николов е създател на архитектурно студио „Архе“, чиято дейност е изработване на проекти в областта на архитектурното проектиране с цел постигането на устойчиво развитие в строителството и енергийна ефективност. Сред проектите на архитекта са бизнес и административни сгради, еднофамилни къщи, ваканционни комплекси.

Темата нискоенергийно и пасивно строителство все още не е актуална у нас, но има всички предпоставки и необходимост да бъде. В Европа има построени вече хиляди сгради, а тук все още никой нищо не знае. Сградите генерират голяма част от парниковите газове, а 40% от енергията се употребява именно от тях.

Изграждането на една нискоенергийна или пасивна сграда следва едно просто правило- намаляване на загубите на енергия, респективно намаляване на сметките за отопление или охлаждане през лятото. Изследвания показват, че изграждането на подобна сграда, освен че е оправдано от икономическа гледна точка, дава по-висок комфорт – термален, акустичен, печели се енергийна независимост, няма проблеми с конденза, а изплащането на инвестицията е доста бързо, под 10 години.

Една пасивна или нискоенергийна сграда по нищо не се различава от една нормална чисто архитектурно. При тях има същата възможност за разнообразно интериорно и екстериорно изпълнение. Дори много от големите зелени сгради са интересни и именно заради предизвикателната си архитектура.

Разбира се, пред изграждането на една подобна сграда има и известна доза риск. Всички системи струват повече пари от конвенционалните, затова внимателно трябва да се предвиди тяхното количество. Използва се специален софтуер, чрез който се следи за спазването на стандарта.

Безогледното влагане на тези специални системи не означава, че стандартът ще бъде достигнат. Всичко трябва да се прави премерено и внимателно, да се проектира целенасочено и със знание какво се цели.

Автор: Индекс луксозни имоти

Вижте публикацията в страницата на сп. „Индекс луксозни имоти“

Списание „Индекс луксозни имоти“ 12/2008г.