Пасивна къща в Змейово

Един от последно проектираните ни обекти ще бъде изграден в с. Змейово, общ. Стара Загора. На чисто и уредено място, с чудесна гледка, ослънчаване и приятни съседи. Теренът е със силно изразена денивелация, което е предизвикателство пред проектирането и изпълнението на конструкцията.

Къщата е двуетажна, без сутерен. Разполага с дневна, кухня и трапезария, кабинет, хоби помещение, четири спални, гаражи за 4 автомобила, технически и складови помещения.

На ниво терен е изградена подпорна стена, която овладява голямата денивелация, подравнява нивото на фундаментите и създава условия за категорично топлоизолиране под фундаментната плоча.

В силуета на обекта е характерен силно наддаденият с 4 метра над терена обем на втория етаж. Като всяка пасивна къща и тази разчита на широкоформатно остъкляване откъм слънчевите изложения, което създава условията за спираща дъха гледка от всички помещения към околните зелени хълмове.

През лятото климатът в района е горещ и е предвидена пълна външна слънцезащита с алуминиеви щори с централизирано управление. Предвид високата изолираност на пасивната къща, слънцезащитата почти напълно решава проблема с лятното прегряване над комфортните температури на интериора. Но въпреки това за този климат тя не е напълно достатъчна и затова, само за най-горещите дни на годината, обектът разполага с термопомпено охлаждане на помещенията с конвектори. Предвидени са: общообменна вентилация с рекуператор и слънчеви колектори за топла вода.

Електрическата система ще бъде частично захранена от мощна фотоволтаична централа, разположена на целия покрив. Ще бъде приложена сградна автоматизация, т.нар. система „Умен дом“, обхващаща цялата електрическа система.

От Април 2023 г. обектът е в процес на изпълнение. През 2023 г. е предвиден етапът на грубия строеж, след който започва монтажът на фасадните остъклявания и изолации.

 

Разгъната площ: 435 м2
Проектант: Студио АРХЕ, арх. Георги Николов
Инвеститор: Частно лице