Национална конференция Пасивни сгради България 2009

Национална конференция Пасивни сгради България 2009

На 10-ти декември 2009 г. се състоя първата “Национална конференция пасивни сгради България”, организирана от Информационна група Пасивни сгради България, чийто председател на управителния съвет е арх. Георги Николов.

„В следващите 20 години светът ще премине през трансформация, много по-голяма от това, което се е случило преди 100 години. И големият въпрос е, дали ние ще бъдем не само свидетели, но и участници в нея, носители на нови идеи и стандарти“, каза на откриването на конференцията министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Той заяви пълната подкрепата от страна на правителството при осъществяването на тези цели, създаването на ясна и дългосрочна рамка от регулации, дефиниране на ясна визия за бъдещето, както и работата да приоритизира и популяризира темата енергийна ефективност. „България е страната с най-ниска енергийна ефективност в Европа и трябва да заложи на инвестиции. Скоро ще бъдем свидетели на голяма промяна, затова е време да действаме. И ако днес темата пасивни сгради звучи екзотично, скоро това ще стане стандарт“, заяви Магдалена Малеева от Gorichka.bg. Конференцията беше подкрепена и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма като беше прочетено писмо от министър Трайчо Трайков.

На събитието присъстваха над 240 души – проектанти, строители, инвеститори, производители, доставчици и търговци на компоненти за енерго-ефективно строителство както и много студенти по архитектура.

Арх. Георги Николов и други лектори от ИГ представиха философията на ПС и коментираха параметрите, на които трябва да отговарят сградите построени по стандарта – супер изолация, вентилация и въздухонепроницаемост, пасивни архитектурни похвати, цената и времето за откупуване на допълнителната инвестиция.
Водещи производители на компоненти за ПС, показаха най-новите технологии за постигане на изискванията.

За развитието на стандарта през годините говори експерт от Института за Пасивни сгради „д-р Волфганг Файст” – Дармщат, Германия. Водещ опит в проектирането и изграждането на ПС споделиха архитекти от Франция и Германия.

Аудиторията се вълнуваше от няколко основни въпроса:

Административната рамка
У нас регламенти за точно и ясно представяне на енергийните характеристики на сградите тепърва се създават, разхвърляни са в 2 закона и 8 наредби. Все още няма практика, стимули, обучени специалисти, а приложението е незадоволително. В България енергоефективността на почти нулево или енерго-положително ниво въобще не се коментира, а ЕС залага много на потенциала на сградния фонд като средство за постигане на мерките за намаляване на климатичните промени.

Екологичност
За да има ефект от спестена енергия и съответно намалени парникови емисии, пасивното строителство трябва да е масово, а използваните материали също да не оставят голям въглероден отпечатък.

Цена
Колко струва една ПС, сравнена с конвенционалното строителство. Всички присъстващи бяха убедени, че освен ниските сметки за отопление, ПС дава и едно несравнимо по-добро качество на обитаване и работа. ПС не са затворена система. Те са в непрестанен досег с околната среда, тъй като използват ефективно слънчеви топлинни печалби и чрез ефективна механична вентилацията вкарват постоянно свеж въздух през студените месеци, а през топлите прозорците могат да се отварят без ограничение. Този допълнителен плюс неминуемо се отчита в крайната цена, но за инвеститорите и бъдещите клиенти на ПС, трябва да е ясно, че досегашната логика на компромис с качеството на вложените материали и изпълнение, при пасивните сгради няма да е възможна и затова съотношението себестойност, марж, крайна цена ще е в полза на крайния клиент.

Реални проекти
За сега проектите за ПС в България са още на хартия. Имаше твърдения от залата за реализирани проекти, но нито един не е подкрепен със сертификат или поне калкулация, съгласно пакета програми за проектиране на Института за Пасивни сгради (PHPP), който дава точната методология и основи за осигуряване на баланса между необходима енергия за отопление и максимално допустим топлинен товар.

Повече информация за конференцията както и презентациите на арх. Николов и останалите лектори можете да намерите тук.

Статии по темата:

Вестник „Строителство градът“, бр.46 и 47 от 2009 г.

Вестник „Дневник“, 10 декември 2009

Списание „Фасилитис“, декември 2009 г.

Списание „Едно“, декември 2009 г.

Имоти Investor.bg, 4 Декември 2009 г.

Вестник „24 часа“, 10-ти Декември 2009

Stroitelstvo.info, 10.12.2009

Mediapool.bg, 10 Декември 2009

izolacii.eu, декември 2009

Информационна агенция БГНЕС, 2009-12-10

БНР Радио България, 10 декември 2009

Информационна агенция БЛИЦ, 10 декември 2009

Econ.bg, 10 Дек 2009