Голямото търсене на енергоспестяващи сгради предстои

Голямото търсене на енергоспестяващи сгради предстои

Георги Николов е един от все още малкото „зелени” български архитекти. Самият той се нарича „ентусиаст”. Работил е в „Елит студио” при арх. Калин Диков, сега управлява собствено архитектурно студио „Архе”, което ще бъде насочено изключително към зеленото проектиране, защото неговото виждане е, че бъдещето на архитектурата е в тази посока. Автор е на публикации в „зеления” сайт gorichka.bg

Предстои реализирането на първия изцяло „зелен” проект на Николов – жилищен комплекс „Умни къщи” в местността Стубело – Горна Баня като първата копка ще бъде през лятото. Комплекса е съставен от 9 еднофамилни жилищни сгради , които отговарят на завишени изисквания за енергоефективност и пасивно използване на слънчевата енергия. Това е екологичен комплекс с всички основни задължителни характеристики.

По света темата за „зелената” архитектура е актуална вече почти 10 години. Наскоро беше обявено, че започва строителството на първия изцяло екологичен град в света в Абу Даби. Къде сме ние?

– „Зеленият” начин на мислене се споделя от много млади български архитекти. Смятам, че голямото търсене на енергоспестяващи сгради предстои. Съвременните технологии вече позволяват използването на принципите на природосъобразното проектиране. Това е по-скоро въпрос на промяна на мисленето в цялото общество, което днес е ориентирано към краткосрочни печалби, а не към дългосрочно спестяване на ресурси. „Зеленото мислене“ обаче ще се наложи заради последствията от експлоатацията на природните ресурси, фаталното замърсяване на природата и постоянното увеличаване на цените на енергията. Сградите консумират цели 60% от енергията в глобален мащаб, за тях се използват 40% от всички природни източници на материали.

Какво означава „пасивна” сграда?

– Това означава още на планово ниво да се решат голяма част от проблемите по климатизирането на една сграда. Накратко, сграда, която щади околната среда и ползва възобновяема, безплатна енергия.

Как се проектира подобна енергоспестяваща къща?

– Трябва да се ползват методи за проектиране, при които в началната фаза на проекта може да се оцени сградата в нейната цялост и какво ще е потреблението на енергия. Подобен проект при всички случай е доста по-сложен от проекта на една конвенционална къща. Пасивната сграда изисква задълбочени изследвания на всички елементи на енергийния модел на конкретния случай. Много ключова фигура в моя екип е инж. Захари Божилов – проектанта по част „Отопление и Вентилация”, той е млад инженер с опит и новаторско мислене, нещо което е изключително важно за такъв проект. Реализирането на подобни проекти все още е трудно, защото към всички специалисти има нови изисквания, които не са застъпени в остарялото ни образование. Технологиите за пасивно строителство са все още екзотични в световен мащаб, да не говорим за България. Добре е обаче, че интересът при фирмите производители, изпълнители и вносители се засилва ежедневно.Съвременните CAD технологии също са от значение – в моя случай съм ползвал един от новите софтуерни продукти на Autodesk – „Revit Architecture”.

По-скъпо ли излиза този тип строителство?

– Пасивните сгради не са интересни за инвеститори, които търсят максимална, бърза печалба. Като проектиране и строителство те са относително по-скъпи, като процентът на оскъпяване варира и не може да се уточни. Но инвестицията се изплаща в годините със спестената енергия. Крайните клиенти са склонни да платят повече, ако са информирани за дългогодишните ползи от подобно строителство и ако гледат в перспектива. С нарастване на цените на енергията тези къщи ще се търсят все повече.

При подобни къщи има ли компромис по отношение на удобствата и естетиката?

– Няма компромис по отношение на комфорта на обитаване. Напротив, всичко е съобразено с начина на живот на човека. Всичко е оптимизирано с цел спестяване на време и средства. Този съвсем нов подход в архитектурното проектиране води до нова и различна визия и усещане за сградите, те изглеждат естествено и приятелски настроени към човека, стават част от природната среда.

По какъв начин проектираните от вас къщи в бъдещия комплекс „Умни къщи” в Горна Баня ще спестяват енергия?

– Като начало теренът е така избран от инвеститора, че не е засенчен като северните склонове на Витоша. Парцелът е със 100 % южно изложение. Отделно всички къщи са ориентирани категорично север юг – най-добрата позиция за една енергоспестяваща сграда. Южната фасада е остъклена, а всички останали стени са с минимални отвори. Всички сервизни помещения са в северната страна на къщата, а обитаваните – в южната.

Къщата разчита на много високи нива на топлоизолация – стени с над 35 сантиметра минерална вата и финиш с дъсчена обшивка от лиственица – много плътна, насмолена иглолистна дървесина. Фасадата зад витрините представлява термомаса – бетон с облицовка от черен камък. Тя е акумулатор на енергия – слънчевите лъчи, които проникват през витрините, нагряват тази масивна стена, а тя след това отдава бавно по време на денонощието тази енергията във вътрешността на къщата. Покривът също е много добре изолиран с 45 см. вата. Цялата остъклена фасада е със специален троен стъклопакет. Къщата е със слънчеви колектори от модули, интегрирани във фасадата. Една част ще бъдат колектори за топла вода, останалите ще бъдат фотоволтрични панели – слънчеви батерии, които произвеждат електрическа енергия от слъчевата светлина.

Тези сгради ще бъдат вентилирани не само през прозорците. Под нулевия цикъл на къщата ще има заложени серпентини от въздуховоди, през които минава свежият въздух за къщата, като той ще се загрява предварително от температурата на самата почва – безплатна енергия от природата. Изхвърленият топъл въздух минава през топлообменик и отдава част от енергията си на пресния въздух, който влиза в къщата. Същата система през лятото ще охлажда. Вътре има няколко режима на въздухообмен, които се променят автоматично с елементарни трансформации в зависимост от сезона и слънцегреенето.

По отношение на ползваните материали при проектирането се прави баланс между енергията за производството на един материал и неговата дълготрайност. Вероятно ще бъде ползван рециклиран бетон за конструкцията, който също е новост в България.
Вътре ще използваме само природосъобразни финиши, ще се избягват изкуствените материали.

Не е без значение и фактът, че няма да бъде отсечено нито едно дърво от местността, нещо повече – дворовете на къщите ще бъдат богато озеленени с видове, които са представители на местната флора.
Списание „Наш дом“, Брой 3, 2008 г.