Един по-добър свят на иновации

Един по-добър свят на иновации

Строителство в хармония с природата

На 10 декември 2009 г. в „Интер Експо Център” се състоя първата “Национална конференция пасивни сгради България”, организирана от „Информационна група Пасивни сгради България”.

„В следващите 20 години светът ще премине през много по-голяма трансформация, от това, което се е случило преди 100 години. И големият въпрос е, дали ние ще бъдем не само свидетели, но и участници в нея, носители на нови идеи и стандарти”, каза на откриването на конференцията министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Той заяви пълната подкрепа от страна на правителството при осъществяването на тези цели, създаването на ясна и дългосрочна рамка от регулации, дефиниране на ясна визия за бъдещето, както и да направи приоритет и да популяризира енергийна ефективност. „България е страната с най-ниска енергийна ефективност в Европа и трябва да заложи на инвестиции. Скоро ще бъдем свидетели на голяма промяна, затова е време да действаме. И ако днес темата пасивни сгради звучи екзотично, скоро това ще стане стандарт”, заяви Магдалена Малеева от Gorichka.bg. Конференцията беше подкрепена и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като беше прочетено писмо от министър Трайчо Трайков.

На събитието присъстваха над 240 души – проектанти, строители, инвеститори, производители, доставчици и търговци на компоненти за енергийноефективно строителство, както и много студенти по архитектура. Лектори от ИГ представиха философията на ПС и коментираха параметрите, на които трябва да отговарят сградите построени по стандарта – супер изолация, вентилация и въздухонепроницаемост, пасивни архитектурни похвати, цената и времето за откупуване на допълнителната инвестиция.

Водещи производители на компоненти за ПС показаха най-новите технологии за постигане на изискванията: Isover – топло- и звукоизолации и адаптивни пароизолации и въздухонепроницаеми мембрани; Saint-Gobain Glass – двукамерни стъклопакети; Caparol – интегрирана топлоизолационна система и детайли за изпълнението й; Rehau – нов клас дограми Geneo, подходящи както за ПС, така и за висококачествено конвенционално строителство; HunterDouglas – разнообразие от слънцезащитни системи.

За развитието на стандарта през годините говори Джесика Гроув-Смит от Института за пасивни сгради „Д-р Волфганг Файст” – Дармщат, Германия. Водещ опит в проектирането и изграждането на ПС споделиха арх. Милена Каранешева от „karawitz” архитекти, която работи в Париж, и арх. Роланд Матциг от „r-m-p“ архитекти – Германия. Аудиторията се вълнуваше от няколко основни въпроса:

Административна рамка
У нас регламенти за точно и ясно представяне на енергийните характеристики на сградите тепърва се създават, разхвърляни са в два закона и осем наредби.

Екологичност
За да има ефект от спестена енергия и съответно намалени парникови емисии, пасивното строителство трябва да е масово, а използваните материали също да не оставят голям въглероден отпечатък.

Цена
Колко струва една ПС, сравнена с конвенционалното строителство. Всички присъстващи бяха убедени, че освен ниските сметки за отопление, ПС дава и едно несравнимо по-добро качество на обитаване и работа.

Реални проекти и обучения
За сега проектите за ПС в България са още на хартия. ИГ планира в плана си за 2010 г. да организира посещения на ПС в чужбина и да постави основите на система за обучение на проектанти и консултанти за ПС.
Интересът на гостите пролича от пълната зала до края на събитието, което пресрочи с час обявения краен срок заради градивните дискусии.

„Фасилитис”

Списание „Фасилитис“, декември 2009 г.