Комплекс Умни къщи – Нискоенергийна къща тип С

Жилищна сграда „Тип С” е самостоятелна еднофамилна къща с гараж. Представлява двуетажен осмоъгълен обем, като първия етаж е еркерно наддаден над приземния. Покрива на къщата е осмоъгълен, като във височина е проектиран купол със странично осветление, покрит със самостоятелен осмоъгълен покрив.

Приземния етаж съдържа гараж с две паркоместа, техническо помещение, зимник и перално, както и самостоятелно студио със собствена баня и дрешник. Тези помещения са достъпни от стълбище, което слиза до преддверие с изход на ниво терен.

На първия етаж се намират обширна дневна в общо пространство с кухненски бокс и трапезария, две спални със самостоятелен дрешник и баня. В североизточната част на първия етаж е разположено входното преддверие, което е обединено с обема на стълбището чрез обширно огледало. Оттук се влиза в тоалетна и килер към кухнята.

Жилищна сграда „Тип С” е проектирана според стандартите за нискоенергийна къща. Това означава, че необходимата енергия за отопление и охлаждане е не повече от 40 до 50 KWh/m2 годишно. Къщите са ориентирани към благоприятното изложение – с ориентировка на всички жилищни помещения винаги към благоприятните посоки на света, докато сервизните помещения остават ориентирани към посоки север или запад.

Конструкцията на сградата е изградена от стоманобетонов скелет от фундаменти, колони, греди, плочи и покрив с рамково противоземетръсно действие. Външните стени са зидани от решетъчни тухли. Отвън по зидовете, върху мрежа, е положена активна топлоизолация от плочи от минерална вата. Финишите по фасадата са от каменна облицовка по обема на приземния етаж, вентилируема дъсчена обшивка по първия етаж и купола. Покривите са с покривка от метални керемиди „Ондустийл-Ондулин”. Челните дъски по стрехите и по контура на леката слънцезащитна конструкция са от масивна дъска от лиственица. Вътрешните преградни стени са щендерни от гипскартон (по номенклатурата на Кнауф). В жилищните помещения и баните са предвидени окачени тавани от гипскартон. Настилките са от ламиниран паркет с масивен естествен финиш в дневната, трапезарията; спалните и дрешниците теракота в баните, гранитогрес във входното преддверие, тоалетната, стълбището и килера. Настилката по външните тераси е хоризонтална – от дъски от лиственица с отворена фуга. Във всички жилищни помещения и баните е предвидено лъчисто водно подово отопление (ситема на Rehau). Дограмата е от петкамерен PVC профил и стъклопакет с нискоемисийно стъкло. Външната врата на главния вход е масивна стоманена с допълнителна топлоизолация в сърцевината. Гаражната врата с финиш бяла боя с допълнителна топлоизолация.

Дворовете на къщите ще бъдат богато озеленени с висока и ниска растителност. Озеленяването има допълнителна изолационна функция между отделните къщи. То ще допринася за високия стандарт и комфорт на обитаване.

Жилищна сграда „Тип А” е с традиционна архитектура със съвременни елементи. Има непринуден и уютен облик. Поредицата от повтаряемите къщи ще допринесе допълнително за благоприятното възпрятие на комплекса.

 • Компактен обем на сградата;
 • Недопускане на термомостове във външната обвивка на къщата;
 • Завишени стойности на изолация на къщата:
  • Стени с U=0.2W/m2K, изградени от предстенна обшивка, зидария 25см, външна топлоизолация от минерална вата 15см;
  • Покрив с U=0.16W/m2K, с външна топлоизолация от минерална вата 28см;
  • Плоча на кота ±0.00 върху терена с U=0.20 W/m2K, с изолация от XPS с дебелина 15см.
 • Високи нива на въздухонепроницаемост на сградата.
 • Прозорци от PVC със завишени стойности на топлоизолация с средно за целия прозорец U = 1.3 W/m2K.
 • Външна слънцезащита притив прегряване на помещенията през лятото;
 • Контролирана вентилация на къщата. Принудително се подава пресен въздух към всяко жилищно помещение и се изсмуква отработен въздух от баните и кухненския бокс. Това предотвратява необходимостта от отваряне на прозорците за вентилация на помещенията през студената зима и горещото лято, като в помещенията ще се поддържа винаги пресен въздух, отговарящ на всички хигиенни изисквания;
 • Рекуператор с КПД над 80%. В него се извършва топлообмен между изхвърляния и постъпващия в къщата пресен въздух. Това спестява значително количество енергия за подгряване/охлаждане на постъпващия в къщата пресен въздух;
 • Предварително подгряване/охлаждане на пресния въздух чрез земен въздушен топлообменник в почвата около къщата – система „Awadukt thermo – Rehau”. Това предварително кондициониране на къщата печели значително количество възобновяема геотермална енергия, като по този начин се елиминира нуждата от климатизация. Освен това постъпващия в къщата въздух винаги минава през първоначален филтър, разположен в двора сред богата зеленина.
 • Слънчеви колектори за битова гореща вода. Ще бъдат инсталирани 3 броя плоски колектори в система с 400л. бойлер, които ще задоволяват почти цялата нужда на къщата от битова гореща вода през годината.
 • Фотоволтаични панели за производство на електричество. На покрива ще бъдат инсталирани модули с обща мощност 2.17KW, които ще зареждат акумулатори и чрез инверторна станция ще подпомагат електро системата на къщата през тъмната част от денонощието. Това означава почти пълна електро независимост през годината.
 • Събиране в резервоар на дъждовни води от покрива на къщата и използаването им в бита за тоалетните казанчета. Заложен е резервоар с вместимост 5м3, в него след предварително филтриране попадат дъждовните води от основния покрив на къщата. След това те се изпомпват чрез уред, разположен в пералното помещение на къщата, оттам се разпределят до всички тоалетни казанчета по независима от основния водопровод тръбна разводка. Системата има възможност за превключване към основния водопровод при недостатъчни валежи през годината. Тази система ще доведе до значителна икономия на питейна вода през годината.
 • Енергоспестяващи електродомакински уреди и осветление. Всички осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи, заложени са и LED осветителни тела. Пералнята и миялната машини са предвидени с вход за топла вода, произведена от слънчевите колектори. Готвенето ще бъде на газова готварска печка.
 • Необходимата енергия за отопление и подгряване на гореща вода се добавя от газов уред, разположен в техническото помещение на приземния етаж.

Sq. Area: 430
Designer: Студио АРХЕ
Design Team: арх. Георги Николов, Силвия Драганова
Investor: „Умни къщи” ООД